Ljetna škola iz metabarkodiranja okolišne DNK u okviru realizacije Erasmus+ Ecobias projekta

Na Univerzitetu u Tuzli, na Prirodno-matematičkom fakultetu, Odsjeku za biologiju se u periodu od 5.9. do 8.9. 2022. godine održava Ljetna škola iz metabarkodiranja okolišne DNK u okviru realizacije Erasmus+ Ecobias projekta: Development of master curricula in ecological monitoring and aquatic bioassessment for Western Balkans HEIs/Razvoj master studija iz ekološkog monitoringa i bioprocjene slatkovodnih ekosistema u visokoškolskim institucijama Zapadnog Balkana.

Primjena metabarkodiranja okolišne DNK u procjeni biološkog statusa u monitoringu voda ima veliki potencijal da premosti ograničenja klasičnog biološkog monitoringa i omogućava neinvazivni pristup prilikom uzorkovanja, veliku taksonomsku pokrivenost i visoku senzitivnost analiza.

Ljetna škola je planirana kao četverodnevni program, koja ima za cilj učesnike/ce obučiti u planiranju istraživanja metabarkodiranja okolišne DNK, metodologiji uzorkovanja, ekstrakciji i amplifikaciji okolišne DNK, te osnovnim koracima u analizi sekvencijskih podataka.

Ljetna škola se organizira u saradnji sa projektnim konzorcijem Erasmus+ Ecobias projekta (https://www.ecobiaserasmus.com/).

Predavači Ljetne škole su tim nastavnika sa Univerziteta Duisburg-Essen: Prof. Dr. Florian Leese i predstavnici Leese Lab iz Njemačke. Predavači sa Univerziteta u Tuzli su Prof.dr. Jasmina Kamberović, Prof.dr. Adisa Ahmić, Prof.dr. Edina Hajdarević i Dr.sc. Darja Kubiček sa Odsjeka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Ljetna škola je podržana sredstvima Erasmus+ Programa Evropske Unije i Ecobias projekta.

Više informacija možete pronaći na aplikacijskom linku https://forms.gle/MfaNWbzcNDELTEyZ6

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *